Există cel puțin două tipuri de optimizări ale Windows-ului: una simplă, basic și alta profundă, avansată. Mulți o preferă pe cea de-a doua în care îmbunătățirea este ușor vizibilă, viteza de răspuns crește, spațiul pe harddisc se mărește ... Totul reînvie într-un mod aproape miraculos. Ok! Dar care pot fi costurile unui asemenea tip de optimizare radical?
Ce înseamnă optimizare avansată a Windows-ului? Diverse reconfigurări de sistem, curățare registru, eventuală devirusare, închiderea serviciilor de care nu este neapărată nevoie, curățarea unor fișiere și foldere, curățarea browser-ului, anularea unor task-uri, modificarea memoriei virtuale (acolo unde este cazul), dezactivarea unor aplicații care se deschid în Startup, mutarea salvărilor unor aplicații pe o altă partiție, reconfigurarea gpedit, rulare scripturi sau crearea unor task-uri pentru optimizare șamd. Sigur că după o asemenea optimizare radicală după un reboot situația se va îmbunătăți considerabil. Dar care pot fi problemele?Unele aplicații nu se vor mai deschide atât de rapid după reboot, însă, după prima deschidere nu vor mai fi probleme.
Unele aplicații vor necesita anumite reconfigurări, de regulă legate de locația salvarilor.
În navigarea pe net va fi necesară reintroducerea parolelor pe site-uri.
În unele cazuri, mai rare, este posibil chiar ca anumite aplicații să nu mai funcționeze, să nu se mai deschidă. Acestea sunt aplicații complexe care, la instalare, se "înfig" adânc în sistem, creând dependențe în mai multe locații. Dacă una dintre dependențe lipsește aplicația nu mai poate fi deschisă. În cele mai multe cazuri o asemenea situație se rezolvă simplu prin dezinstalarea apoi reinstalarea aplicației.
Am efectuat sute de optimizări, încă de la Windows 98. În tot acest timp au existat și situații în care un antivirus, un joc, un cont de email desktop, o aplicație tip office, cloud sau alte tipuri de aplicații să cauzeze ulterior anumite probleme. Cele mai multe s-au rezolvat simplu prin reconfigurări sau reinstalări ale aplicațiilor.
Este important ca user-ul să înțeleagă ce înseamnă acest tip de optimizare agresivă a Windows-ului. Chiar dacă o aplicație va trebui reinstalată, per ansamblu câștigul poate fi major. În cazul în care Windows-ul a ajuns să se "miște" foarte greu iar cauza nu este de tip hardware atunci trebuie făcută o analiză amănunțită pentru a depista adevăratele probleme și văzut până unde se poate merge.
Mai trebuie spus și faptul că o optimizare avansată a unui sistem poate dura destul de mult, uneori chiar și mai multe ore. Analizare, reconfigurări manuale, reboot-uri, teste ulterioare ... În anumite situații mai complexe se pune întrebarea firească dacă nu e mai simplu să reinstalezi sistemul de operare.
Oricum, înainte de optimizarea de tip avansat este util să creați un punct de restaurare sau un backup și să salvați fișierele importante pe o altă partiție/harddisc.
O optimizare simplă a Windows-ului se efectuează relativ ușor, fără niciun fel de risc. Problema este că user-ul nu va resimți neapărat o îmbunătățire în lucru - de aceea cei mai mulți doresc o optimizare puternică, eficientă.
Atunci când configurația hardware este slabă, depășită, o optimizare avansată nu aduce niciun beneficiu notabil. Aceasta este un alt tip de situație pe care-l voi trata într-o postare separată. Tot într-o altă postare voi trata și tipul de optimizare pentru un sistem care este folosit exclusiv pentru jocuri.
Pentru a putea vedea viitoarele postări puteți da un like paginii blogului.
Mai multe despre optimizare Windows.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu