Multi utilizatori achizitioneaza singuri, fara niciun fel de sfat specializat, computere noi fiind convinsi de faptul ca au luat o decizie foarte buna. Dar un computer nou, desktop sau laptop, inseamna si un computer performant? Nu neaparat!
Exista un procent semnificativ de utilizatori amatori care isi imagineaza ca un computer este o masina de spalat sau orice altceva electrocasnic. Acestia aplica gresit rationamentul "Nou egal performant"! Din pacate pentru multi genul asta de gandire asta nu se aplica in lumea computerelor! Un computer este performant numai daca contine piese hardware performante, nu daca este doar nou (si probabil destul de slab)! Facand o analogie un Logan nou nu poate fi comparat cu un Mercedes clasa S construit acum patru ani.
Exista computere construite acum 2-3 ani foarte performante, adevarate statii multimedia, design 3D sau de gaming care nu pot fi nici pe departe egalate de un computer nou, mediocru, cumparat din mall cu 3-4000 de lei. Am subliniat acest aspect deoarece foarte multi incepatori au pretentii exagerate atunci cand cumpara un computer mediocru din mall (3-4000 lei). Ma refer in special la gaming, tipul acesta de computer fiind foarte cautat.
Ganditi-va numai la faptul ca o placa video de gaming mediocra pleaca de la 2000 lei (4GB, 256 bit). Pentru un procesor rezonabil discutia incepe de la 1200-1400 lei. Nu mai dezvolt, oricum am depasit deja 3000 lei si mai sunt destule componente de adaugat. Ar fi multe de discutat pe partea hardware dar nu e subiectul postarii. Oricum, un sistem de tip "gaming" pleaca de la alte cifre.
Ati cumparat computerul apoi ati dori sa stiti cat de performant este acesta, de fapt. Cum faceti?
Pentru gaming sistemul poate fi testat simplu ruland un shooter sau un racing car aparute in ultimii doi ani avand setarile jocului si ale placii grafice in full. Daca jocul sacadeaza sau ruleaza greu modificati setarile (din placa grafica sau meniul jocului) pana cand acesta devine jucabil fluent.
Daca doriti puteti rula programe specializate pentru testarea unei anumite componente hardware sau puteti folosi un benchmark, un program pentru testarea tuturor componentelor hardware din computer. Benchmark-ul va ajuta sa va faceti o imagine mai generala in ceea ce priveste performanta sistemului. Exista benchmark-uri profesionale pentru testarea componentelor hardware dar acestea nu sunt pentru utilizatori incepatori, rezultatele acestora neputand fi usor interpretate.
Exista si benchmark-uri mai simple care afiseaza un scor la finalul testului. Scorul obtinut poate fi comparat cu scorurile obtinute de alte computere testate (online). Prin comparatie utilizatorul isi poate da seama mult mai simplu si mai clar la ce nivel de performanta se afla computerul sau. Un asemenea test hardware este oferit si de site-ul Userbenchmark.
Instaland si ruland aplicatia UserBenchMark puteti testa la un nivel acceptabil procesorul, placa grafica, memoria, harddisc-ul, discurile USB. Dupa rularea testelor hardware programul afiseaza rezultatele online (impreuna cu unele explicatii simple si unele sfaturi pentru imbunatatirea sistemului), este generat un raport online (poate fi salvat) apoi puteti compara sistemul testat cu alte sisteme testate pe site. Destul de util pentru utilizatorul care doreste o informatie simpla si clara despre computerul sau.
Pe net puteti gasi multe asemenea teste. Eu l-am ales pe acesta deoarece are o interfata intuitiva, se instaleaza simplu iar rezultatele pot fi usor intelese chiar si de catre utilizatori incepatori. Testati-va sistemul si vedeti realitatea. Uneori rezultatul obtinut poate fi socant pentru unii, mai ales pentru cei care nu se pricep si cred ca nou inseamna neaparat si performant.
Puteti posta intr-un comentariu intrebari legate de componente hardware (sau alte sugestii).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu