Windows-ul poate transfera anumite date din memoria fizica (RAM) in anumite fisiere pe harddisc. Este bine de stiut ca acest schimb permanent intre memoria RAM si fisierul memoriei virtuale de pe harddisc poate stresa harddisc-ul, acesta fiind nevoit sa citeasca si sa scrie informatie incontinuu. De retinut si faptul ca acest transfer permanent poate incetini sistemul, in rularea sistemului si a aplicatiilor fiind implicat un dispozitiv mecanic (harddisc-ul). Ca sa ocoliti aceaste probleme nu exista decat o solutie: instalarea unor module RAM mai puternice in sistem.
Fisierul memoriei virtuale este pagefile.sys, fisier de sistem ascuns care poate fi vazut prin modificarea unor parametri. Deschideti partitia pe care este instalat Windows-ul (implicit "C:\"), apoi, din cadrul tab-ului Vizualizare bifati casuta Elemente ascunse.
Langa acest fisier pagefile.sys veti mai intalni unul, swapfile.sys, un fisier apartinand tot memoriei virtuale, insa de alt tip. Acest fisier aditional de dimensiuni mai mici a aparut in sistemele de operare Windows odata cu aparitia Windows-ului 8. Swapfile.sys stocheaza informatie referitoare la aplicatii Windows Store - acesta nu ar trebui sa fie mai mare de 256 MB.
In anumite situatii veti mai putea gasi si un al treilea fisier numit hiberfile.sys - acesta este generat de optiunea Hibernate (nu face parte din aceasta postare).
Marirea, micsorarea sau chiar eliminarea memoriei virtuale pot fi efectuate prin modificarea unor parametri de sistem.
Tastati in caseta de cautare sysdm.cpl ,3 si apasati tasta Enter. Din cadrul tab-ului Complex apasati butonul Setari (sectiunea Performanta). Din cadrul noii ferestre Optiuni performanta apasati tab-ul Complex apoi butonul Modificare. Acum aveti acces la fereastra in care puteti vedea optiunile memoriei virtuale.
In imagine puteti observa setarea unui minim de 100 MB si a unui maxim de 5000 MB fisierului corespunzator memoriei virtuale.
Aveti, desigur, si restul optiunilor (gestionare automata pentru toate unitatile, memorie virtuala gestionata de sistem sau fara fisier de paginare). Dupa ce selectati o optiune apasati butonul Setare. Noua configuratie nu va deveni activa decat dupa un restart al computerului.
Eliminarea memoriei virtuale ar aduce beneficii?
In cazul in care computerul ar avea multa memorie fizica (RAM) si ati folosi o singura aplicatie mereu probabil ca da. Eliminarea harddisc-ului din schema ar aduce beneficii reale. Daca, insa, folositi mai multe aplicatii este posibil sa va treziti cu un crash de sistem deoarece datele din memoria RAM se tot aduna fara a mai fi mutate intr-un alt loc sau sterse atunci cand sunt inchise aplicatiile. Datele din memoria fizica RAM nu sunt sterse decat in cazul restartarii sau inchiderii computerului.
Observati mai jos consumul de memorie folosit intr-un sistem cu 32 GB RAM. N-am deschis inca aplicatiile Adobe pe care le folosesc (Photoshop si Premiere) sau un joc cu consum mare de resurse.
Dupa cum se poate vedea in imaginea de mai sus consumul RAM a ajuns destul de rapid la aproape 10 GB (era deschis doar browser-ul, o fereastra Explorer si inca o aplicatie pentru trading care nu consuma foarte mult).
Realitatea este ca Windows-ul foloseste oricum mai multe servicii si aplicatii in fundal (pentru optimizare, intretinere, actualizari, securitate) asa ca, chiar si in cazul folosirii unei singure aplicatii de catre utilizator, tot nu poti fi foarte sigur pana unde va ajunge consumul RAM.
Daca stapanesti foarte bine sistemul de operare poti inchide anumite servicii, task-uri, poti umbla in registrii si alte optimizari pentru a-l face sa functioneze basic, suplu si rapid - pentru asa ceva este nevoie, insa, de cunostinte avansate.
Unii useri au eliminat memoria virtuala si sistemul a mers foarte bine, insa altii au avut blocaje sau chiar crash-uri. Genul asta de operatiune o face fiecare pe cont propriu.
Deci, cum gestionam memoria virtuala in Windows 10?
Cel mai bine ar sa lasam Windows-ul sa gestioneze aceasta memorie virtuala - o face destul de bine in Windows 10.
Daca nu avem prea mult spatiu pe harddisc ii putem stabili o valoare maxima, eventual mai adaugam niste memorie fizica RAM.
Daca dorim putem juca dur, "totul sau nimic" si eliminam definitiv aceasta memorie virtuala, cu riscurile de rigoare. 😁
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu