Periferia Ploieștiului, zona de Vest a orașului. O șosea secundară ne conduce către o suprafață vastă pe care sunt plantați câțiva copăcei și alte câteva elemente disparate. Toată zona este o fostă pârloagă care se întindea cândva de la calea ferată până la centura de Vest a Ploieștiului. În aer domnește o atmosferă anostă, ușor depresivă, totul fiind pustiu. Uneori poți simți chiar și mirosul greu de gaze care răzbate de la rafinăria Petrobrazi aflată în apropiere. Lipsă indicatoare, câteva tufe, parcări în care câțiva tineri se adună seara ca să stea degeaba în mașini sau pe lângă ele. Aleile dispuse haotic creează o senzație de dezorientare, de confuzie. Unde sunt, unde mă duc, ce e aici, ce urmează? După ce ai terminat de explorat zona asta derutantă te bucuri când regăsești șoseaua principală căci acum îți dai seama pe unde e ieșirea! Yesssss!
Parcul Municipal Vest din Ploiești reprezintă o întindere fără niciun fel de viziune, ceva anacronic, derutant, pustiu. Pare că pe locul unui câmp s-a gândit ridicarea unei viitoare pădurici cu alei asfaltate. Probabil că inițial s-a dorit crearea unei zone eco (că tot e la modă) dar chiar și așa proiectul pare să fi fost unul mediocru, sărăcăcios, banal, fără nicio viziune!
Un parc ar trebui să aibă ceva atractiv, relaxant, plăcut. Măcar un pic de culoare, ceva! Pârloaga asta cu tufe, copăcei și câteva alei asfaltate n-are nimic din toate acestea. Nu vezi un lac cu bărci așa cum există în mai toate parcurile din București sau din alte orașe. Există un lac artificial micuț (o baltă) al cărui rol nu-l prea pot înțelege! Poti doar să te uiți la el si să vezi o apă - nu-i vreo mare brânză! Probabil dădea bine în schiță. Nici măcar bănci nu prea există. Parc fără bănci??? Lacuri fără bărci??? Câteva leagăne și balansoare ieftine pe care le poți întâlni și în curțile oamenilor sau printre blocuri - nu sunt vreo mare atracție pentru nimeni. De comercianți nici nu mai amintesc - ce comerciant ar dori să vină în pustiul ăla? Sigur că nici cișmele cu apă nu există! Dacă aveți curaj să stați mai mult aprovizionați-vă cu alimente și apă, eventual și vreun medicament.
Vara nu te poți plimba prin "parc" căci soarele te arde permanent (nu există locuri umbroase). Nu există irigații, totul e static și uscat. Vara băncile sunt instrumente de tortură iar iarna te ia vântul rece pe sus.
Toate parcurile civilizate au alei împrejmuite de copaci în cele mai multe dintre acestea existând și elemente ale unui parc: bărci/hidrobiciclete pe lacuri, monumente, locuri de joacă sau fitness, o tiroliană (eventual), diverse echipamente și utilaje de distracții, ceva comerț. E cu totul altceva.
După cum ușor se poate observa Parcul Municipal Vest din Ploiești este ceva abstract, proiectat pe genunchi. Lipsește o concepție globală coerentă. Senzația este că, din timp în timp, cineva mai are o idee, implementând-o acolo unde are chef. O fântână aici, un leagăn acolo, o tufă mai încolo, așa, cum ne-o trece prin cap la un moment dat. Pubelele de gunoi sunt dispuse într-o altă zonă izolată, bineînțeles că total aiurea. Nu există legături coerente între elementele dispuse în parc. Amatorismul poate fi ușor vizibil deoarece permanent pare a fi ceva în construcție, neexistând niciodată ideea de proiect finalizat. De fapt, "proiect" e prea mult spus pentru brambureală fără nicio noimă de acolo.
Ținând cont de toate aceste aspecte propun schimbarea denumirii din Parcul Municipal Vest Ploiești în Pârloaga din Vest, Pârloaga Eco, Pârloaga Stranie sau ceva de genul. Măcar denumirea ar avea un anumit impact, păcălind mai ușor turiștii care își imaginează că ar fi de vizitat acolo. Le oferim senzații confuze, stranii, unele demne de Dosarele X. Nici nu-i greu dacă ții cont că niciodată nu-ți dai seama unde te afli exact dacă ești nou pe-acolo. Noaptea senzațiile pot și mai intense ținând cont de faptul că te poți chiar rătăci. Depresia te poate apuca și ziua și noaptea căci întinderea vastă, lipsită de repere și culoare, te poate afecta emoțional. Acolo parcă și timpul decurge altfel, mult mai încet. Uneori ai senzația chiar că s-a oprit. Dacă ești mai slab de înger, noaptea te poate apuca chiar și o disperare adâncă. "Parcul" poate fi folosit cu succes într-un film horror, mai ales noaptea.
Noaptea auzi trenuri pe care nu le poți vedea și la care nu știi cum a-i putea ajunge. În depărtare vezi farurile mașinilor dar nici la ele nu știi cum să ajungi. Auzi, vezi, miroși (mai ales petrol), dar rațiunea nu te mai ajută, dă eroare! Creierul intră într-un ușor blocaj. Încerci să-ți stăpânești panica care simți că se instalează gradual! Orbecăind disperat în noapte te lovești de tot felul de tufișuri sau resturi de fiare. Speri să nu cazi în vreo băltoacă, în vreun șanț sau să nu te împiedici de vreun furtun. Undeva în depărtare scârțâie un leagăn împins de vânt. Vrei să ajungi la mașină dar nu mai știi unde se află. Te-ai rătăcit deja! Cei câțiva stâlpi luminați nu te ajută cu nimic căci oricum nu știi spre care să te îndrepți. O idee ar fi să-i iei la rând. Degeaba suni pe cineva căci nu-i poți spune exact unde te afli. Ești singur și trebuie să supraviețuiești până dimineață!
Anii trecuți primăria a mai avut o idee foarte "bună": a adus Orășelul Copiilor tocmai în zona asta bizară. Cum să te gândești să duci copii acolo atât timp cât nici măcar adulții nu rezistă prea mult în asemenea condiții? Rezultatul a fost clar: dezastru! Sigur că cetățenii orașului au înjurat copios dar primăria, fiind în general surdă, nu a reacționat în niciun fel. A primit loviturile netulburată așa cum face de mulți ani. Are antrenament!
Cei din administrație se îngrijesc de panseluțe, ghivece, mătură frunze, atârnă umbrele colorate prin copaci (pe bani grei) iar uneori mai refac marcajele rutiere (atunci când nu se mai distinge chiar nimic). Cam asta e tot ce fac anual pentru aspectul orașului, adică basic! Exact ca primăriile provinciale submediocre. Nimic important, nimic care să conteze, absolut nici o idee nouă care să schimbe cât de cât fața orașului. Nu există nicio evoluție reală de zeci de ani, niciun progres al orașului ci doar o întreținere basic, sărăcăcioasă. Observând cât de mediocru și de repetitiv se derulează lucrurile în Primăria Ploiești mă gândesc că oricând aș putea-o conduce part time sau chiar de acasă, fără să mă stresez prea mult.
Am descris o parte a periferiei zonei de Vest a orașului. Vreți să știți cum arată zona Gării de Nord din Ploiești? Wow ... nu vreți! Este horror de-a dreptul, ceva cum rar ați mai văzut într-un un oraș atât de mare. Într-o postare viitoare (cu foto, firește!).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu