Inainte de text, urmariti clipul de mai jos. Interesante sunt afirmatiile celor doi geologi.
Daca Romania este plina de resurse naturale atunci de ce o duc romanii din ce in ce mai greu?
Cauzele principale sunt cunoscute: furtul si coruptia. Unii au furat tot ce-au putut prin diferite combinatii altii s-au lasat corupti pentru a-si umfla conturile.
Distrugerea premeditata, prin diferite scheme, a unor obiective economice a fost una dintre metodele aplicate pe scara larga in Romania.
De aproape 15 ani a existat o politica economica prost gandita bazata pe salarii foarte mici si vanzarea catre corporatii a tot ce se putea, la preturi de nimic, vanzari care aveau la baza contracte care nu avantajau statul roman.
Mentinerea salariului minim la un nivel foarte scazut a participat intr-o mare masura la dezastrul in care ne aflam astazi. Consumul s-a prabusit tocmai din aceasta cauza iar fara consum nu exista dezvoltare.
Mai jos puteti vedea un grafic cu salariile minime din Europa in 2012.
sursa foto |
Cine doreste mentinerea acestui salariu minim la un nivel distructiv? Statul si angajatorii/corporatistii. Cine pierde din combinatia asta? Angajatul, bineinteles.
Acest articol asta ne ajuta sa intelegem mai bine cum sta treaba cu salariile mentinute special la valori scazute.
Indepartarea profesionistilor din posturi si inlocuirea acestora cu persoane fara pregatire, angajate prin nepotism, pe linie politica sau persoane care au avut ca unica "calitate" obedienta. Fara profesionisti, adica "omul potrivit la locul potrivit", nu te poti gandi la vreo dezvoltare economica serioasa - mai devreme sau mai tarziu tot la faliment ajungi.
Dezinteresul pentru firmele mici/mijlocii a fost o alta cauza a situatiei in care ne aflam astazi. Taxe, suprataxe, suprareglementari, lipsa credite.
Suprataxarea statala n-a avut decat efecte negative in economie.
Gestionarea defectuoasa a resuselor financiare existente. Nu de putine ori, banii publici au fost aruncati, pur si simplu, pe geam. Scandaluri pe aceasta tema sunt aproape saptamanale.
Cadrul economic legislativ gandit extrem de prost, uneori premeditat, alteori din pura prostie.
In ultimii ani, la adancirea dezastrului economic a mai participat si FMI-ul, care, dupa mine, nu are alt rol decat acela de a indatora tari pentru a le cumpara pe nimic sau subjuga. Nicio tara nu s-a dezvoltat aplicand schemele propuse de FMI, ba dimpotriva. Vezi celebrul caz al Argentinei.
Nici masurile economice ale UE nu ne-au ajutat in vreun fel pentru a iesi din dezastru. Austeritatea sustinuta de Germania a distrus, in primul rand, economiile tarilor mai slab dezvoltate. Austeritatea distruge dezvoltarea economica deoarece conduce la blocarea oricaror masuri care ar genera progres.
Apoi, ambele entitati (UE/FMI) ne privesc deja ca pe o colonie asa ca nu ne putem astepta la nimic contructiv din acele zone.
Globalizarea nu ne avantajeaza in niciun fel ba dimpotriva, ne va bloca definitiv dezvoltarea economica. Nu ne putem astepta la vreo dezvoltare economica proiectata de factori externi. Singura solutie este sa ne gasim singuri drumul corect.
Privind tabloul (destul de complet) e usor de inteles de ce am ajuns in halul in care suntem. Oricare tara care ar fi aplicat metodele distructive de mai sus ar fi ajuns tot in fundatura in care ne aflam noi astazi - chiar si Germania ar fi dat faliment.
Am vazut ca avem o tara cu resurse bogate si ca nu suntem chiar un dezastru asa cum ar dori unii sa credem. Ce-ar trebui facut mai departe? Raspunsul este simplu: eliminarea cauzelor de mai sus si Romania va incepe intr-adevar sa se dezvolte. Insa implementarea masurilor nu este simpla - o mare problema o reprezinta rezistenta unor persoane cu mentalitati gresite.
Niciodata n-am crezut ca Romania este o tara de mana a doua sau ca romanii sunt mai putin dezvoltati intelectual decat altii. Am trait si prin Italia si prin Germania asa ca mi-am putut face o idee.
Nu suntem nici o tara mica asa cum o prezinta unii. Ca suprafata suntem pe locul 13 in Europa iar ca numar de locuitori pe locul zece. (din mai mult de 50 de state). Nu suntem chiar un catun, asa cum tot explica unii pe la tv, nu? Cifrele arata realitatea.
Aici pot face o paranteza - sunt destui cei care nu vad cu ochi buni faptul ca Romania este o tara relativ mare.
Nu este paradoxal? Intr-o tara mare, cu aur, argint, petrol, gaze, mare, fluviu, rauri, munti, terenuri agricole intinse si multe alte avantaje naturale populatia sa o duca foarte greu atat de mult timp?
Douazeci de ani nu s-a facut ce trebuia, am tot mers pe drumuri infundate. Oricand am putea indrepta lucrurile daca s-ar dori. Dar se doreste? Intrebare de zece puncte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu