Data fiind ambiguitatea termenului cloud computing specific ca articolul se refera strict la stocarea datelor private ale userilor intr-un cloud, nu la alte situatii.
Cand termenul cloud computing a folosit pentru prima data, toata media IT l-a preluat fara sa mai stea pe ganduri. Cloud computing suna ok, inovator, tech. Putini s-au gandit atunci ca termenul (care definea o serie de aplicatii si servicii web adunate sub aceeasi umbrela) nu este unul tocmai potrivit pentru promovarea unui serviciu online.
In romana cloud inseamna nor. Suna destul de stupid indemnuri de genul: "Hai in norul nostru", "Vin-o in norul nostru","Norul nostru te asteapta". Daca vrei sa atragi vreun user ocolesti asemenea exprimari. Niciun user nu este atras de ideea de a sta intr-un "nor". Cei mai multi useri se vor gandi "Wtf ... astia au luat-o razna? Auzi, sa vin in norul lor! Vorbiti bai nene frumos ca-mi bag picioarele in norul vostru! Eu nu v-am injurat!".
Nici in engleza termenul nu suna prea clar, producand confuzie. Multi useri sunt reticenti cand aud vorbindu-se de "cloud" pentru ca nu prea inteleg foarte clar despre ce este vorba.
De fapt, termenul produce confuzie chiar si in lumea IT. In iunie 2009 un studiu efectuat de Version One arata ca 41% dintre seniorii IT nu puteau explica foarte bine ce este un "cloud". Infoworld a postat un articol prin care incearca sa faca putina lumina.
In linii mari, cloud-ul ofera stocare, aplicatii si servicii online. Userul n-ar mai avea nevoie sa mai foloseasca propriul computer pentru stocare documente, instalare software. Userul n-ar mai trebui sa detina nici hardware performant pentru a procesa documente deoarece acesta poate folosi hardware-ul serverelor din cloud. Toata activitatea userului s-ar desfasura numai in modul online, modul offline disparand cu desavarsire - pe harddisk ar fi instalata numai o aplicatie minimala care apartine proprietarului cloud-ului. Suna stupid, fara nicio noima? Aveti dreptate, insa corporatiile online chiar spera sa va atraga cu asemenea "avantaje". Bine! Acum sa trecem si la dezavantaje:
- obligativitatea unei conexiuni de Internet de calitate (viteza/fara intreruperi)
- securitate
- privacy
- costuri
- intarzieri (latency) in retea cauzate de conexiunile dintre servere
- dependenta de cel care ofera cloud-ul
- portabilitate
- renuntarea la cloud
Cam multe, nu credeti?
Date private stocate intr-un cloud?
Din momentul in care datele private sunt stocate intr-un cloud intimitatea dispare. Oricand, sub cine stie ce pretext legal, va poate verifica, vizualiza, datele private (foto/audio/video/documente). Asta este un aspect care nu poate fi acceptat de catre niciun user.
De ce si-ar complica cineva viata intr-un cloud cand isi poate stoca linistit datele pe computerul propriu? N-am idee, n-am gasit niciun motiv rational. De fapt, cred ca nici nu exista un motiv rational pentru care cineva ar alege sa complice lucrurile in felul asta.
Companiile online promoveaza cloud-ul deoarece acest concept este o gaselnita buna pentru generare de profit. Sa tii userul dependent de serviciile tale este visul oricarei companii online. Cele mai multe companii online care ofera servicii tip cloud si-au blindat deja contractul cu userul (termeni si conditii de folosire). Userul poate folosi serviciile tip cloud numai in modul in care-i permite compania, nu oricum doreste asa cum facea pe computerul propriu. Odata ce-ai intrat in cloud devii sclavul acestuia. Peste toate acestea, compania poate percepe si o taxa lunara/anuala.
Deci, sa recapitulez: platesc ceva lunar/anual pentru a deveni sclavul unui cloud care ma obliga sa-mi desfasor activitatea (ascult muzica/ vizualizez filme & foto ...) numai online in conditiile dictate de cloud (si fara privacy) in loc sa-mi stochez datele (gratuit) pe propriul computer si sa nu fiu dependent de nimeni. Vi se pare ca userul castiga ceva din treaba asta? Practic, cloud-ul imi propune sa ma scarpin la urechea stanga cu mana dreapta si sa mai si platesc pentru asta.
Stiti bine ca cele mai multe companii online v-ar vinde imediat daca ar castiga ceva din treba asta. Pentru acestea, userul este o marfa, un produs. Nu mai amintesc de faptul ca toate corporatiile online au batut palma cu autoritatile pentru ca acestea (autoritatile) sa aiba acces la datele dumneavoastra private (aproape) oricand doresc.
Compania online care ma uimeste cel mai mult este Google cu "Nothing but the web". Nu-mi dau seama de ce corporatia care are atat de multa experienta online crede cu atata tarie in viitorul cloud-ului. Inteleg de ce Google si-ar dori un cloud burdusit de useri (profit) insa nu inteleg de unde atata optimism.
Off: in timp ce scriam aceasta postare pe infoworld.com a aparut articolul "Orice-ar fi, nu cumpara un Chromebook". Cititi articolul pentru a intelege ce inseamna viata userului in cloud-ul gandit de Google (cosmar).
Profitati de serviciile si aplicatiile web (cloud) insa pana in punctul in care este vorba de stocarea datelor private. Cum este si firesc, acestea nu pot fi stocate decat pe computerul propriu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu