11 octombrie 2019

Cum scăpăm de burtă

Burta n-a constituit niciodată un element prea atrăgător, nici la bărbați, nici la femei. Din păcate, aceasta se dezvoltă treptat, încetul cu încetul, apoi, atunci când constatăm modificările generoase din zona abdomenului este destul de greu, uneori, să revenim la formele inițiale. 

Aparte de faptul că un corp cu grăsime abdominală accentuată nu este ceva cu care să ne putem mandri, această grăsime abdominală este și foarte nesănătoasă (diabet, infarct ...).


(credit: https://all-free-download.com)

Dacă la persoanele foarte tinere (până în 30 ani) revenirea sau ameliorarea se poate produce mai ușor, la cele tinere sau de vârsta a doua, evoluția poate fi mai anevoioasă.

Regula de bază pentru micșorarea burții este destul de simplă și are, de regulă, două componente: dietă și sport (mișcare). Spun "de regulă" deoarece mai putem vorbi și de motive medicale.


Dieta

Pe net veți găsi sute de diete, unele eficiente altele mai puțin. În dieta regulile de bază sunt simple: fără prăjeli, prea multă sare sau zahăr, pâine, patiserie, alimente procesate, fast-food, dulciuri și nimic în exces. Unii se pot gândi că  respectă o dietă dacă mănâncă grătar de pasăre însă pun pe grătar patru curcani cu o găleată cu salată. Asta nu este dietă, ci drumul spre îmbuibare! Am avut un prieten care urma o dietă și fiindu-i foarte foame seara mânca o găletușă de iaurt grecesc de 1 kg. Păi ce-ai făcut Bobiță? Din păcate, lucrurile nu merg așa.

Eu am urmat o dietă bazată pe grătare (pui, vită, pește), ficat de pui, salate, muraturi, iaurt grecesc, 2 ouă fierte (dimineața), verdețuri, sucuri de fructe (la blender sau storcător), ulei de măsline, pește fiert la cuptor, miere (în loc de zahăr), lapte bio, kefir, cartofi copți (uneori cu brânză de vaci slabă) și două felii de pâine neagră/zi. Nicio ciorbă și niciun sos. În anumite zile mai mâncam câte o mâncare de mazăre, fasole sau varză (slabe).
Beam și multe limonade de lămâie cu miere și oțet de cidru de mere bio. Uneori storceam și în salate lămâi. Consumam multă apă, în jur de 3 litri/zi.

Asta a fost tipul de dieta pe care l-am urmat (de la un prieten nutriționist olandez). Fapt este că prin intermediul acestei diete și ceva sală am reușit să "scap" de aproximativ 8 kg într-o lună (de la ~ 97 kg la ~ 89 kg). Este adevărat că am un metabolism rapid, mă pot îngrășa sau pot slăbi într-o săptămână aproximativ 2 kg. Acum, după doi ani, m-am stabilizat la 91-92 kg (am "băgat" și niște proteine pentru sală).

Inutil să mai amintesc despre faptul că alcoolul trebuie să dispară atunci când ținem dietă, mai ales berea care umflă substanțial burta. Se poate bea un pahar de vin roșu după masă principală dar eu n-aș face o obișnuință din asta mai ales dacă doriți să puneti și ceva mușchi.

După 2-3 săptămâni dieta se transformă într-un mod de viață. La început poate fi dificil apoi te obișnuiești. Am băut în ultimii trei ani doar vreo patru beri iar alcool absolut deloc (whisky, vodcă ...), exceptând vreo câteva sticle de vin în toată aceasta perioadă, câte un pahar la o săptămână. Mici și fast-food de câteva ori pe an, sarmale, musaca, piftele și ardei umpluți (îmi plac aceste feluri de mâncare) de două-trei ori pe an. Când aveam chef de ceva dulce îmi cumpăram o ciocolată neagră sau mâncam un fruct - fără clătite, gogoși și alte dulciuri. Asta este! Nu se poate și cu ouăle în traistă și cu omleta făcută :)!

Este bine sa apelați la un nutriționist, însă, aveți grijă la cine apelați căci și în domeniul ăsta există multe persoane să spunem "fără viziune", ca să nu fiu rău :)! Eu unul nu aș apela niciodată la un/o nutriționist/ă pufos al cărui șezut este mai lat decât scaunul :)!


Sport

Este cunoscut faptul că cele mai bune rezultate se obțin prin combinarea dietei cu sportul. Este adevărat că se poate slăbi și fără sport dar nu veți obține aceleași rezultate.

Pentru burtă putem face abdomene, plimbări lungi (mai mult de jumătate de oră), sărituri pe trepte înainte și înapoi, antrenamente cardio, eventual HIIT (high-intensity interval training). Dacă vă place puteți înota, dansa, sări coarda, puteți face orice doriți pentru a arde caloriile în surplus. Orice activitate fizică susținută ajută! Pe net veți găsi foarte multe materiale legate de acest subiect, mai ales pe Youtube.




Probleme medicale

Dacă eforturile referitoare la dieta si sport nu dau roade atunci putem vorbi și de o cauză endocrinologică, fiind necesară consultarea unui specialist care vă poate ajuta. Nu prea am ce sfat să dau aici decât consultul. Un aspect important pe care aș dori să-l mai reliefez este să aveți grijă la ce endocrinolog ajungeți căci cu hormonii nu prea e de joacă. Un tratament neadecvat poate declanșa și modificări nedorite, greu de rezolvat. Din păcate, cunosc situații în care endocrinologul a dat greș!

Steroizii sunt un bun exemplu, aceștia declanșând creșterea musculară, însă, concomitent și alte probleme: calviție (căderea părului), stoparea secreției de testosteron, impotență, tulburări ale libidoului, creșterea pilozității (păr), stare de nervozitate, acnee, ginecomastie (creșterea sânilor la bărbați), probleme cardiace, hepatice, la rinichi și multe altele. Dacă doriți citiți mai multe aici.


După cum ușor se poate observa (chiar și din fotografia de mai sus) de manipularea hormonala nu se poate ocupa chiar oricine și oricum. Încercați să ajungeți la un specialist renumit, căutați informații pe forumuri.

Este posibil să aveți probleme și cu balonarea sau/și cu retenția de apă. Verificați-le, eventual, și pe acestea la specialiști.

Ficatul este organul central care răspunde de metabolism, direcționând resursele acolo unde trebuie, când trebuie și cât trebuie. Acesta îndeplinește aproximativ 500 de funcții în organismul uman fiind cel mai complex organ. Orice mâncăm sau bem trece prin ficat. Alcoolul, medicamentele, sucurile comerciale, stresul, oboseala accentuată, mâncarea neadecvată sau în cantități mari, toate acestea pot afecta ficatul. Rezultatul: disfuncții în organism, inclusiv îngrășarea. Este util ca, ferindu-vă de cele ce pot afecta ficatul, să căutați și anumite suplimente pentru ficat. Eu folosesc uneori Liv 52 DS.


Un somn bun poate regla multe disfuncții ale organismului. Stresul este cunoscul ca generator de probleme - una dintre acestea fiind chiar balonarea.

Aparitia burții (sau a îngrășării generale) poate fi declanșată de o serie de factori și se produce etapizat. Burta nu apare din senin, degeaba. Nu te culci seara cu un abdomen plat și te scoli a doua zi cu burtă!

Începeți cu dieta, dacă se poate combinată cu sport. În cele mai multe dintre cazuri vor exista anumite rezultate în aproximativ o lună. Dacă nu se observa progrese nici în două-trei luni  atunci faceti și câteva verificări medicale pentru a încerca să depistați și să rezolvați eventualelele probleme. Succes :)!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu