03 aprilie 2013

De ce renunta multi IT-isti la meserie?

Vreti sa activati in IT la nivel profesionist? Mai ganditi-va.

In lumea IT-ului cel mai extenuant lucru este sa poti tine pasul cu dinamica specifica domeniului. Ca inginer software va pot spune ca in lumea mediului de programare apare intotdeauna ceva nou. Continuu, fara sfarsit. IT-ul este, din cate stiu eu, singurul domeniu care are o asemenea particularitate.

In chimie tabelul lui Mendeleev ramane aproximativ acelasi, in medicina celula ramane aceeasi si asa mai departe. In toate domeniile, o data ce ai deprins bine toate cunostintele necesare, nu mai ai altceva de facut decat sa-ti practici meseria linistit. Ehhh, in lumea programarii lucrurile nu stau la fel. La un moment dat, din cauza dinamicii nebunesti, incepi sa te cam saturi.

A crea cod eficient nu este un lucru simplu. Trebuie sa gandesti in pasi, sa prevezi modul in care utilizatorul va interactiona cu interfata, sa creezi functii complexe, sa utilizezi librariile disponibile intr-un mod eficient si corect, sa gestionezi eficient erorile ... Toate acestea sunt mari consumatoare de resurse ... mintale. Mai devreme sau mai tarziu, iti vei da seama ca este posibil sa clachezi la un moment dat. Mai adaug si faptul ca documentatiile sunt scrise in limba engleza, iar codul este scris in aceeasi limba. Inveti chiar si sa ... gandesti in engleza.

Acum cativa ani, lucrand intens la un proiect mai amplu,  am ajuns la medic. Pierzand multe nopti programand incepuse sa ma intepe inima. Medicul, dupa ce a vazut analizele care iesisera destul de bine, m-a intrebat daca lucrez la ceva. I-am raspuns ca lucrez asiduu la un proiect. Mi-a spus sa o las mai moale ca nu e bine.
Am lasat-o mai moale vreo doua saptamani apoi am repornit motoarele in plin, incepand din nou sa pierd noptile. Dupa cateva zile mi-au reaparut intepaturile la inima. Am ajuns la Bucuresti, analizele iarasi bune. Doctora, o femeie la vreo cincizeci de ani, m-a intrebat in ce domeniu lucrez. I-am raspuns ca sunt inginer software, fac programe de calculator. Femeia s-a uitat cu mila la mine si mi-a spus: "Saracu '. Mai am cazuri ca al dumneavoastra. Aveti grija.".

Anii acestia media a creat un mit: IT-istii care o duc foarte bine. Lucrurile nu stau deloc asa caci cei care castiga foarte bine (mii de euro) sunt foarte putini. Cei mai multi programatori castiga intre 500-800 euro. Nu-i deloc o avere. Am prieteni care au cabinete de veterinari sau mici ateliere service auto care castiga mult mai bine depunand eforturi mult mai reduse.

Am scris aceasta postare dupa citirea acestui articol in care se vorbeste despre renuntarea unor IT-isti la meserie, dupa 3-4 ani, din cauza muncii extenuante.

De ceva timp am mai renuntat la programare, multumindu-ma cu alte activitati legate tot de domeniul IT. Am scapat de stres redevenind un om normal.

Cei care doresc sa intre in acest domeniu trebuie sa stie ce-i asteapta: munca extenuanta si un proces de invatare fara final. Credeti-ma, exista domenii mult mai profitabile care nu necesita atata efort.