Microsoft a postat un articol pe blogul sau un articol cu titlul: "Cu mai putin de 1000 de zile ramase pana la incheierea suportului extins, nu credeti ca ar fi timpul pentru retragerea Windows-ului XP?"
Nu, nici pe departe! Nu exista niciun motiv plauzibil pentru a ne grabi sa trecem la Windows 7.
Se pare ca Microsoft ar dori sa intram intr-un carusel al sistemelor de operare. Nici n-a prins Windows 7 prea bine ca Microsoft anunta deja Windows 8. In ritmul asta userii ar trebui sa cumpere sisteme de operare anual. Mai mult, acestia ar fi obligati si sa se preocupe sa invete fiecare sistem de operare nou aparut.
O asemenea abordare este total lipsita de realism.
Sa nu uitam un simplu aspect: SO (sistemul de operare) nu reprezinta decat o platforma pentru rularea aplicatiilor. O simpla platforma, nimic mai mult.
Microsoft nu gaseste reteta cu care sa convinga userii sa treaca la Windows 7 - probabil ca nimeni n-ar gasi-o. Chiar si asa, compania nu se gandeste la o masura simpla si utila: ieftinirea Windows 7. Un Windows 7 Pro sau un Ultimate retail full version costa peste 300 de dolari (nu OEM sau upgrade-uri). Pentru userul mediu pretul este ridicat.
Cat ar trebui sa coste un SO full version? Nu mai mult de 50-70 de dolari; acesta ar fi pretul corect tinand cont de scopul sau, adica simplu suport pentru terte aplicatii.
Candva aveam o admiratie pentru Microsoft insa trebuie sa recunosc ca mi-am mai schimbat opinia; de la Vista incoace aceasta corporatie a inceput sa faca greseli, unele chiar grosolane. O mare eroare a fost si decizia Microsoft ca Internet Explorer 9 sa nu poata rula sub Windows XP. Rezultatul? Prabusirea IE9. Browserul IE era si-asa in mare suferinta, numai asta-i mai lipsea.
Trecerea la Windows 7 se va produce la un moment dat, insa Windows XP nu va disparea prea curand. Multi ani de-acum incolo Windows XP va continua sa existe ca sistem de operare activ.
Windows XP a fost cel mai de succes sistem de operare al lui Microsoft datorita necesitatilor hardware reduse, a bazei de drivere bine pusa la punct si a simplitatii in instalare si utilizare.
O mica paranteza: nu-i amuzant sa privesti cu cata forta lupta Microsoft pentru a-si distruge propriul produs?
De la Vista incoace Microsoft tinde sa creeze SO din ce in ce mai mari si mai stufoase, nepopulare. Problema este ca userului nu-i plac deloc lucrurile complicate. Motivul pentru care Microsoft a ales aceasta abordare gresita: dorinta de a-si vinde produsele la un pret cat mai mare posibil.
Din acelasi motiv Microsoft a incercat din rasputeri sa promoveze si 3D-ul in noile sisteme de operare. Nici metoda asta nu a dat prea multe roade deoarece userii nu se arata foarte interesati de 3D.
Nici promovarea tehnologiei touchscreen pe PC nu a prins prea tare deoarece monitorul nu este ecran de telefon iar un monitor cu functii touchscreen mareste considerabil pretul unui sistem.
E clar ca a cam sosit momentul aparitiei unui sistem de operare popular, non-Microsoft. Din pacate, Linux Ubuntu promite insa nu este pregatit pentru a deveni un SO popular (existenta unor comenzi neprietenoase) iar Chrome OS nu pare a fi o optiune atractiva (activitate exclusiva online).
Referitor la retragerea (8 aprilie 2014) suportului extins pentru Windows XP am un singur comentariu: nu-i nicio mare problema. Multi useri nu se bazau, oricum, pe acest suport.
Concluzia: articolul aparut pe blogul Microsoft reprezinta mult zgomot pentru nimic.
(via infoworld.com)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu