13 octombrie 2010

Certificatul de sanatate al PC-ului de la Microsoft

Observ ca de ceva timp se vorbeste despre o noua bazaconie marca Microsoft. Bazaconia se numeste certificat de sanatate al PC-ului! WOW!

In linii mari, acest asa-zis certificat se refera la doua aspecte: taxarea si supravegherea user-ilor.
Microsoft ne transmite ca-si doreste sa faca ordine in Internet. Vrea sa se implice, simte ca trebuie sa faca ceva! Toata noaptea se zvarcoleste gandindu-se cum sa anihileze hackerii si virusii, cum sa obtina un Internet mai curat, mai stralucitor. Da, dar nu pentru noi, userii simplii, ci pentru diverse organizatii!
Cel mai ingrijorat pare a fi Scott Charney, un tip care, in ultimul timp, a inceput sa aiba si viziuni! Imi pare rau, insanatosire grabnica!
Daca vreti sa aflati mai multe despre acest vizionar cautati pe Internet: "Scott Charney biography". Are un trecut cel putin interesant.

Dar ce propune acest vizionar? Pe scurt: daca un user se conecteaza la Internet cu un PC infectat, acestuia sa-i fie taiata legatura la Internet. Viziune complexa, nu gluma!

Viziunea respectiva pare atat de bolovanoasa incat, la prima vedere, te intrebi "Astia sunt chiar retardati?". Apoi, citind mai atent propunerea, intelegi despre ce este vorba!

Pentru a parea mai credibil vizionarul vorbeste despre "specialistii in securitate care sunt de parere ca" ca si cum toti specialistii din domeniul securitatii ar fi fost consultati! Specialistii in securitate despre care vorbeste vizionarul sunt acolitii si angajatii Microsoft! Restul specialistilor in securitate online ori n-au dat doi bani pe o asemenea idee nastrusnica ori nici n-au auzit de ea!

De protectia obtinuta prin implementarea acestui certificat ar beneficia organizatiile guvernamentale care risca atacuri cibernetice, nu user-ul simplu. Insa protectia organizatiilor s-ar realiza prin supravegherea user-ilor simpli. Nu e tare viziunea? Apoi, ca si cum nu ar fi destul, user-ii ar trebui sa mai fie si taxati pentru a fi supravegheati! Intelegeti la ce-i duce mintea pe unii vizionari?

Viziunile astea imi amintesc de istericii care urlau pe toate canalele ca avem de-a face cu o incalzire globala pentru a institui taxa de carbon. Tot de la o grija a pornit treaba - grija fata de planeta! Acum, cand se pare ca avem de-a face cu o racire globala istericii s-au retras! Problema este ca taxa a ramas, baietii si-au indeplinit, oricum, misiunea!

Ati observat, probabil, ce prapad face si Warner Music Group printre videoclipurile postate pe Youtube. Cred ca WMG a devenit cea mai urata companie din Internet. Aia nu mai au nicio limita - au inceput sa interzica chiar si audio care doar suna ca ale lor! Aruncati un ochi pe forumul Youtube sa vedeti cum este perceput WMG!

Ma intorc la subiect! Ati observat ca nu puteti rula un software de securitate descarcat de la Microsoft daca nu sunteti de acord cu verificarea originalitatii copiei Windows instalate in PC? Nici actualizarea automata a Windows-ului nu ruleaza fara aceasta verificare! De ce? Raspunsul este simplu: banul! Cumparati o copie originala! De altfel, Microsoft a inceput sa aplice conditionarea respectiva mai multor produse software oferite spre descarcare pe site-ul sau.
Probabil ca in viziunea lui Scott verificarea originalitatii copiei Windows ar deveni obligatorie pentru a te conecta la Internet, nu? Ce tare ar fi - jumatate din Internet ar disparea instant!
Viziunea sa se refere, de fapt, si la aspecte legate de copyright, la o verificare mai amanuntita a soft-urilor instalate in PC? Nu, cred ca aberez eu!

Daca Microsoft este atat de ingrijorat de securitatea online de ce mai conditioneaza upgrade-ul automat al Windows-ului? Ar trebui sa renunte la orice conditionare si sa permita instalarea automata a actualizarilor ce tin de securitate, nu? Asa ar parea logic!

In viziune se vorbeste despre o verificare a PC-ului inainte de a fi conectat la Internet! Cum s-ar produce exact aceasta verificare?
- Mi-ar fi scanate toate cele cateva sute de mii de fisiere inainte de a ma conecta? Wow! Cat ar dura?
- Daca ma infestez si nu ma mai deconectez o saptamana?
- Supravegherea ar fi continua, soft-ul ar rula in memorie? Iar ar fi tare - ca sa mai poti rula o aplicatie gen joc multiplayer online ar trebui sa ai hardware si conexiune performante! Dar daca nu ai?
- Daca n-ai hardware performant nu te mai conectezi la Internet?
- Daca nu folosesc sistemul de operare Windows?
- Daca folosesc Windows 95 cu 64 MB RAM si un hard disc de 1 Gb?
- Daca ma infestez in scopul de a studia comportamentul unui virus?
- Daca soft-ul folosit la verificare da rateuri si nu identifica un virus nou? Cine plateste eventualele daune caci n-am acceptat supravegherea degeaba?
- Cine creaza soft-ul de verificare si ce garantii ofera?
- Cum se poate institui o asemenea supraveghere la nivel global?
- Daca unele tari nu accepta viziunea?

Intrebari la care, probabil, vizionarul nu s-a mai gandit!

I. Dar cum stie ISP-ul ca PC-ul este infectat?
R. Userul va instala obligatoriu un software care va verifica "sanatatea" PC-ului!

I. Si software-ul asta imi verifica toate fisierele?
R. Da!

I. Deci imi incalca viata privata?
R. Da!

I. Si risc ca fisierele mele sa deveni publice?
R Probabilitatea exista!

I. Cum sa-mi devirusez PC-ul daca n-o sa mai am Internet?
R. Raspuns inexistent - lipseste din viziune!

I. De ce Windows-ul poate fi infectat atat de usor? N-ar trebui ca Microsoft sa produca produse mai bune, mai sigure?
R. Ar trebui, insa nu prea stie cum (vezi Internet Explorer, Windows Vista ...)!

I. Voi fi nevoit sa platesc anumite produse?
R. Naiv mic - sigur ca da! Sau iti imaginezi ca Microsoft s-a ingrijorat degeaba?

I. Deci voi fi si f...t si cu banii luati?
R. Ce urata abordare ...! E vorba de o viziune, de ceva maret! Raspuns: Da!

I. Atunci poate sa-si ia viziunea si sa si-o bage undeva!
R. Corect!

Stiti ce cred eu ca ar trebui sa faca Microsoft impreuna cu toti angajatii sai? Soft-uri mai bune, mai performante si mai ieftine! Din cate stiam eu Microsoft producea software!
Lasati-o mai moale cu supravegherea userilor si viziunile ca nu-i cazul. Daca Pentagonul poate fi spart de un hacker problema se afla la specialistii de la Pentagon care ar trebui concediati. E foarte simplu! Nu-ti trebuie nicio viziune ca sa intelegi treaba asta.

Ma enervez de fiecare data cand observ ca unii incearca sa se erijeze in diriguitorii Internet-ului fara sa le ceara nimeni acest lucru! Se baga pur si simplu singuri in seama!

Stiti ce mai este ciudat? Cum se poate ca o firma de software care nu a putut crea niciodata un sistem de operare securizat (Windows) sa se gandeasca ca ar putea sa se ocupe, in vreun fel, de securitatea online? Ma trec fiorii numai cand imi imaginez ce s-ar putea intampla.