In cazul unor incalcari ale dreptului de proprietate (copyright) Youtube aplica cele trei lovituri "the three strikes". In cazul unei "lovituri" video clip-ul este sters si vi se trimite o instiintare. Dupa trei "lovituri" Youtube sterge definitiv contul userului.
Masura este mult prea dura, stergerea video clip-ului si/sau suspendarea contului pe o perioada de doua-trei luni ar fi fost de ajuns. Nu poti sterge un cont in care exista trei sute de video clip-uri numai pentru faptul ca trei dintre acestea incalca dreptul de autor.
Presiunea creata de casele de inregistrari este uriasa iar, cel mai probabil, masura celor trei lovituri a fost rezultatul negocierilor dintre Youtube si aceste corporatii.
O notificare legata de probleme de copyright suna cam asa:
Your video, ..., may include content that is owned or administered by these entities:May include, adica poate ca ... Poate parea amuzant insa, din pacate, asa sta astazi situatia pe Youtube.
Entity: Music Publishing Rights Collecting Society Content Type: Musical Composition
Music Publishing Rights Collecting Society se ocupa de strangerea drepturilor de autor.
Asa arata o "lovitura" din partea Youtube.
Varul meu mi-a trimis cateva melodii interpretate de cvartetul pe care-l conduce (muzica clasica). Sunt piese compuse de Paganini, Mozart si Bach. Daca le-as posta pe Youtube probabil ca m-as trezi imediat cu vreo notificare eronata.
Raspunzator de confuziile create este Content ID System, un soft folosit la identificarea melodiilor (amprenta audio). Soft-ul respectiv, creat de Audible Magic, poate recunoaste o linie melodica insa nu poate identifica si interpretul/interpretii.
Aceasta este cauza pentru care unii useri primesc atentionari confuze. In cazul melodiilor clasice confuziile sunt cele mai frecvente. EMI si alte case de inregistrari isi imagineaza ca toate inregistrarile cu piese clasice le apartin. Abordarea aceasta extrema, acceptata de Youtube, nu tine cont de un lucru absolut banal: orice filarmonica/cvartet din lumea asta poate interpreta piese clasice.
Astazi abuzurile se tin lant pe Youtube - casele de inregistrari doresc disparitia video clip-ului chiar si daca linia melodica doar seamana (chiar si partial) cu una comerciala.
Youtube, in lupta dintre useri si casele de discuri, se situeaza in ultima tabara. Youtube nu este o fundatie non-profit ci este tot o corporatie care-si cunoaste bine interesul.
O alta situatie care demonstreaza faptul ca userii sunt nedreptatiti de Youtube in lupta cu casele de inregistrari este urmatoarea: daca ai primit cele trei lovituri ti se sterge contul fara nicio alta notificare. In acest mod, nu mai ai posibilitatea sa demonstrezi o eventuale nedreptate. Poate ca, in cazul celui de-al treilea video clip pentru care ai primit notificarea, exista o eroare de interpretare a Content ID. Nu mai conteaza, contul ti s-a sters deci nu mai ai posibilitatea de a depune o contra-notificare.
Mai devreme sau mai tarziu Youtube va trebui sa indulceasca putin viata userilor caci, in conditiile actuale, multi useri decid sa nu mai posteze video clip-uri. Daca fenomenul s-ar extinde Youtube ar fi primul care ar avea de pierdut. Sa nu uitam ca Youtube este creat in jurul userilor, acestia il tin pe Youtube in viata.
Daca ati primit o "lovitura" puteti incerca sa raspundeti la cateva intrebari apoi, daca raspunsurile sunt corecte, puteti spera ca "lovitura" va fi indepartata.
Daca vi s-a sters contul Youtube si nu cunoasteti cauza completati acest formular.
Daca studiati video clip-urile care ajung pe prima pagina a Youtube sau in charts veti observa ca putine mai apartin userilor privati (cu cateva exceptii). Userii privati nu mai pot crea video clip-uri de succes si datorita limitarilor impuse de copyright.
Userii nu inteleg foarte bine terminologiile legate de drept sau IT iar acesta este un lucru de inteles caci nu este ceva ce se poate invata intr-o dimineata. Userii doresc sa-si posteze video clip-ul in 10 minute fara a-si bate capul cu tot felul de notiuni neinteligibile. Din pacate, pe Youtube, lucrurile nu mai functioneaza atat de simplu. Userii vor trebui sa inteleaga ce inseamna fair use, adica in ce conditii acestia au dreptul sa foloseasca intr-un video clip materiale care au drepturi de autor.
Confuziile referitoare la fair use sunt mari cu toate eforturile facute de Youtube si de altii pentru a clarifica oarecum lucrurile. De fapt, conceptul de fair use este atat de greu de explicat incat nimeni nu reuseste sa limpezeasca situatia cu adevarat. Pare a fi o lege creata chiar de casele de inregistrari.
In general, fair use se poate invoca in urmatoarele situatii: critica, comentariu, parodie, satira, educatie, stiri.
Trei mituri care circula printre userii de pe Youtube, referitoare la cazurile in care acestia pot folosi materiale care au copyright:
- daca nu castiga niciun ban
- daca ofera credit autorului
- daca folosesc doar cateva secunde dintr-o melodie
In video clip-ul de mai jos si cei de la Stanford Center for Internet and Society incearca sa explice ce inseamna fair use.
CIS Fair Use Legal Experts Answer Fair Use Questions - Stanford Center for Internet and Society
Resurse:
- Center for Social Media
- Stanford Copyright and Fair Use
- Teaching Copyright
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu